Wanneer je uit eten gaat, dan zijn daar kosten aan verbonden. Ga je uit eten in een luxe restaurant, dan betaal je al snel meer dan wanneer je ergens gaat eten bij een Italiaan. Het verschil in kosten is goed te herleiden, maar niet iedereen weet waaruit de kosten precies bestaan. Wanneer je een rekening krijgt, zie je dat een bepaald percentage belasting is. Maar wat zijn de overige kosten die het restaurant duurder kunnen maken?

Je betaalt nauwelijks voor het eten

Op het moment dat een menukaart gemaakt wordt, wordt de prijs van de ingrediënten berekend om een richtprijs te hebben. Maar de kosten van de ingrediënten zijn een bijzonder klein gedeelte van de totale rekening. Er zijn veel grotere kosten die betaald moeten worden door het restaurant. Zo moet de ruimte verwarmd worden, moet het pand afbetaald worden en wat te denken van het vele personeel dat aanwezig moet zijn om alle gasten te bedienen? Elke serveerster heeft een wijk, maar ook achter de schermen zijn veel mensen aan het werk met het eten, de afwas en de voorbereidingen. Wanneer deze kosten bij elkaar opgeteld worden, moet het restaurant het ook wel druk hebben, anders komt het helemaal niet uit de onkosten die elke avond gemaakt moeten worden.

Een bijzonder hard beroep

Het beroep van ondernemer is zelf al een hard beroep, maar de mensen die de horeca kiezen, merken al helemaal dat het veel werk is, hoge financiële renovatieleningen af te betalen, lange dagen, en dat vaak voor weinig voldoening en weinig beloning. Veel van de uitbaters zijn er de laatste jaren dan ook mee gestopt omdat het gewoon niet meer leuk was om te doen. Dit is overigens aan het veranderen. Dankzij alle kookprogramma’s op televisie krijgen mensen steeds meer interesse in eten, en de kennis rond het goede eten groeit ook. Deze mensen gaan eerst zelf thuis aan de slag, maar komen er vaak achter dat het niet te doen is. Het hoogste niveau kan nauwelijks ooit behaald worden. Daarom gaan zij steeds vaker uit eten en kiezen daarbij voor de betere restaurants.

Dit kunnen restaurants zijn met Michelinsterren, maar ook de overige restaurants merken dat er steeds meer mensen zijn die kiezen wat ze graag willen eten, in plaats van dat zij kiezen voor een goedkope samenstelling aan eten voor de hele tafel. Dat is een goed teken. We zijn meer waarde gaan hechten aan smaak, afwisseling en klasse tijdens het eten, waardoor we ook de keuze hebben uit betere gerechten waardoor de ervaring zelf ook al snel weer beter wordt.

L'IMPERATIF (DOMAINE D'ARONDEAU)

TER LEEPE