De afgelopen vijftig jaar zijn er veel mogelijkheden bijgekomen voor de mensen die willen eten, maar zelf niet willen koken. Er zijn complete nieuwe keukens bijgekomen. We kunnen Chinees eten, andere manieren van Aziatisch, maar we kunnen ook kiezen voor sushi of een snelle hap in de snackbar. Al deze mogelijkheden zorgen ervoor dat we veel keuze hebben, waarbij we er ook nog eens voor kunnen kiezen om het eten op te halen, of thuis te laten bezorgen. Wat betekent dit voor de restaurants in België?

Het begrip fastfoodrestaurant

Laten we eerst iets duidelijk maken. Het begrip fastfoodrestaurant is een term die ontstaan is door de fastfoodketens zelf. Zij hebben het woord restaurant achter fastfood geplakt om het meer waard te laten worden. Op die manier zou het een hoger niveau krijgen waardoor meer mensen er zouden gaan eten. Nu zijn er meer mensen komen eten, maar het is geen restaurant te noemen. In een restaurant wordt eten bereid door ingrediënten op een bepaalde manier klaar te maken met verschillende technieken. Binnen de fastfoodketens wordt het eten in elkaar gezet. Alle componenten worden kant-en-klaar aangeleverd en hoeven alleen nog op elkaar gezet te worden. Dat heeft niets te maken met een restaurant en evenmin met het bereiden van maaltijden voor gasten.

De strijd gaat ook niet zozeer tussen de restaurants en de fastfoodketens. Fastfood is iets dat we kiezen wanneer we haast hebben. Wanneer het even niet uitmaakt wat we in ons stoppen, maar we moeten gewoon even snel wat te eten hebben, dan is fastfood ideaal. Je gaat niet naar een fastfoodketen toe om daar lekker uitgebreid te eten met een glas wijn bij kaarslicht. Je gaat er heen om er zo snel mogelijk weer weg te zijn, of je gaat er eten omdat je kleine kinderen hebt.

De restaurants in België

De restaurants in België weten dit maar al te goed. Zij zetten dan ook niet in op goedkoop en snel eten, maar leggen de nadruk op de volledige ervaring van het uit eten gaan. Zij maken het speciaal en weten daarmee mensen aan te trekken. Zij trekken de grotere groepen die wat te vieren hebben, en zorgen ervoor dat een ervaring de hele avond nabesproken kan worden. Heb je geen haast en wil je nog een toetje, of een glaasje om het eten na te spoelen, dan ben je van harte welkom.

Dit is goed te merken aan het personeel. In de restaurants zijn de mensen gastvrij, netjes en ziet het personeel er verzorgd uit. Het zijn gastheren en gastvrouwen, waar de mensen in de fastfoodketens alleen maar de mensen zijn die even een functie moeten vervullen in het proces. Zolang de restaurants en de fastfoodketens totaal verschillende instellingen hebben en verschillende doelgroepen, zullen deze niet zo snel met elkaar gaan concurreren. Dat doen de restaurants onderling namelijk zelf wel.

L'IMPERATIF (DOMAINE D'ARONDEAU)

TER LEEPE